Czekolada konopna – zdrowy tłuszcz

czekolada konopna

Ludzie powoli zaczynają dostrzegać korzyści zdrowotne, jakie niosą ze sobą konopie. Warto zaznaczyć, że łącząc konopie z innymi rodzajami żywności, możemy przyrządzać smaczne i zdrowe smakołyki, do których należy m.in. czekolada konopna.

Ale co tak naprawdę kryje się pod nazwą „konopie“? Czy nie jest to czasem ta sama roślina, która jest również znana jako „marihuana“? I czy nie zafunduje nam stanu odurzenia, który pojawi się zaraz po spożyciu zawierającego konopie posiłku?

Nadszedł najwyższy czas, aby odpowiedzieć na wszystkie z powyższych pytań i zdementować plotki o konopiach raz na zawsze. A jeśli uwielbiacie zajadać czekoladę (zwłaszcza ciemną czekoladę!), zapraszamy do zapoznania się z poniższą treścią, która odkryje przed wami niesamowite korzyści, jakie ma do zaoferowania czekolada konopna.

Konopie a marihuana: różne rośliny z tej samej rodziny

Wiele osób często wychodzi z założenia, że konopie i marihuana to jedno i to samo, a dyskusja na ten temat nierzadko okazuje się nieco kontrowersyjna. Owszem, konopie i marihuana są do siebie podobne, ponieważ pochodzą z tej samej rodziny roślin. Jednakże ich skład chemiczny znacznie się różni.

Marihuana zawiera tetrahydrokannabinol (THC). Jest to substancja chemiczna odpowiedzialna za odurzenie. Natomiast konopie zawierają jedynie śladowe ilości THC, które nie są wystarczające, aby generować efekty psychosomatyczne, jakie skrywa w sobie marihuana.

Korzyści płynące z czekolady konopnej

Konopie wykazują bogate spektrum korzyści zdrowotnych, które można uzyskać przez spożywanie pysznej i bardzo zdrowej, ciemnej czekolady.

Tłuszcze, tłuszcze, zdrowe tłuszcze!

Wbrew powszechnemu przekonaniu istnieją pewne tłuszcze, które są bardzo korzystne dla zdrowia organizmu, a zwłaszcza dla zdrowia mózgu. Z kolei konopie posiadają sporą zawartość tych specyficznych rodzajów tłuszczu.
Konopie dostarczają organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych (EFA), takich jak kwasy omega-3 i omega-6. Stosunek tych kwasów tłuszczowych w konopiach wynosi 3: 1. Są to idealne proporcje dla zachowania dobrego stanu zdrowia naszego organizmu.

Standardowa dieta nie zawiera wystarczającej ilości tych kwasów tłuszczowych (EFA), a ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować ich na własną rękę. Jedynym sposobem jest pozyskiwanie tych kwasów ze spożywanej żywności. Wystarczy tylko odrobina konopi, abyśmy mogli zacząć czerpać zdrowotne korzyści, jakie oferują kwasy tłuszczowe.

Kompletne białko konopii

Konopie nazywane są kompletnym białkiem, ponieważ dostarczają wszystkich 20 niezbędnych aminokwasów, a także 9 niezbędnych aminokwasów, których ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie.

Aminokwasy są budulcem wykorzystywanym w produkcji białka. Jeśli organizm nie otrzymuje odpowiedniej dawki aminokwasów, wówczas może dojść do zaburzeń hormonu stresu, jakim jest kortyzol. Konopie są wyjątkowe, ponieważ są kompletnym białkiem roślinnym, co jest szczególnie ważne dla osób pozbawionych tolerancji na produkty mleczne, jak również dla społeczności wegańskiej, której organizmy potrzebują bogatej w białko diety.

Nasiona konopi zawierają 10 g białka (25% dziennej dawki). Jest to dość imponujący wyczyn jak na takie małe ziarenko.

Obniża poziom cholesterolu

Czekolada obniżająca cholesterol? Oczywiście! Wiele osób na świecie zmaga się z wysokim poziomem cholesterolu, który może przyczyniać się do różnych problemów zdrowotnych. Na szczęście, czekolada konopna oferuje zdrowy i smaczny sposób, aby sprowadzić poziom cholesterolu tam, gdzie jego miejsce.

Trójglicerydy to tłuszcze zawarte w naszej krwi. Jeżeli występuje ich nadmiar, wówczas poziom cholesterolu zaczyna wzrastać. Dobrą bronią do walki z cholesterolem są tłuszcze wielonienasycone, które eliminują triglicerydy i obniżają poziom cholesterolu. Zawartość tłuszczu wielonienasyconego w konopiach jest wysoka i wynosi 11,43 g, dzięki czemu wykazuje potencjał do obniżania poziomu niezdrowych tłuszczów.

Bogate źródło składników odżywczych

Pomimo swoich malutkich rozmiarów nasiona konopi są również bogatym źródłem witamin, które są niezbędne dla zachowania zdrowia i optymalnych funkcji w organizmie.

Magnez

Dzienna dawka magnezu wynosi około 400 mg. Z kolei konopie zawierają aż 176 mg magnezu, co przekłada się na 45% dziennej dawki.

Magnez jest istotną składnikiem w organizmie, ponieważ pomaga łagodzić lęk i stres, wprowadzając organizm w spokojniejszy nastrój. Co więcej, może również pomóc w zasypianiu i odpoczynku.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B to niezwykle ważny kompleks witamin. Wiele osób wykazuje ich niedobór, a w szczególności weganie. Witamin z grupy B jest kilka rodzajów i każdy z nich zapewnia różne korzyści dla naszego organizmu jak chociażby zarządzanie metabolizmem i poziomami energii.

W konopiach występują takie witaminy z grupy B jak witamina B-12, ryboflawina, niacyna, tiamina, pirydoksyna i kwas panteonowy.

Żelazo

Żelazo odpowiedzialne jest za wspieranie czerwonych krwinek podczas rozprowadzania tlenu po organizmie. Kiedy brakuje żelaza, bardzo szybko wzrasta ryzyko anemii.

Można łatwo zwiększyć ilość przyjmowanego żelaza. Wystarczy spożywać konopie, które oferują 15% dziennej dawki żelaza. A gdy zdecydujemy się na spożywanie nasion konopi razem z witaminą C, wówczas efekt będzie jeszcze silniejszy.

Łagodzi stany zapalne

Konopie zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także wielonienasycony kwas tłuszczowy zwany kwasem gamma-linolenowym (GLA). Wszystkie te związki odpowiedzialne są za zwalczanie stanów zapalnych. Co więcej, GLA może również pomóc w chorobach przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca.

Łagodzi ból reumatoidalnego zapalenia stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów (tzw. gościec) jest chorobą autoimmunologiczną, która wywiera nacisk na stawy w naszym organizmie. Powoduje nieznośny ból i stany zapalne. I pomimo tego, że potrzebne są dalsze badania, uważa się, że spożywający konopie pacjenci mogą odczuwać ulgę w bólu, jaki powoduje ta złośliwa dolegliwość.

Ciemna czekolada to superżywność

Nie słuchajcie swoich rodziców! Czekolada jest dobra… ale oczywiście tylko ciemna czekolada!

Ta superżywność jest bogata w błonnik i minerały. Ponadto zapewnia też wiele innych korzyści zdrowotnych:

  • jest bogata w antyoksydanty,
  • poprawia przepływ krwi, co przekłada się na lepsze zdrowie serca,
  • pomaga chronić organizm przed chorobami serca,
  • wzmacnia funkcje mózgu i zwiększa koncentrację.

W celu uzyskania wszystkich zalet ciemnej czekolady najlepiej wybrać produkt z wysoką zawartością kakao (co najmniej 70%). Tylko nie należy przesadzać ze spożywaniem. Pamiętajmy, że ciemna czekolada w dalszym ciągu zawiera cukier. Dlatego powinniśmy kontrolować ilość zjadanej przez nas czekolady.

Czekolada konopna dla zdrowego serca

Zawarte w konopiach kwasy tłuszczowe omega-3 promują zdrowe serce. Co więcej, nasiona konopi posiadają w sobie aminokwas zwany argininą, który przekształca się w tlenek azotu. Tlenek azotu pomaga utrzymać elastyczne i czyste ściany tętnic, co również prowadzi do lepszego przepływu krwi.

Czyściejsza skóra

W tej kwestii do akcji ponownie wraca jedna z najjaśniejszych gwiazd w nasionach konopi, czyli kwasy tłuszczowe omega-3. Choroby skóry nierzadko mogą wynikać z przewlekłego zapalenia. Dlatego wprowadzanie do organizmu omega-3 może nie tylko zmniejszyć stan zapalny, ale przy okazji usunąć irytujące problemy skórne, jak trądzik czy atopowe zapalenie skóry.

Czekolada konopna = zdrowa żywność

Czekolada konopna to niesamowity sposób na uzyskanie wszystkich korzyści z konopi. Dlatego też dodanie czekolady konopnej do diety jest tutaj czymś oczywistym. A do tego smakuje jak przepyszny smakołyk!
Konopi można używać na wiele różnych sposobów. Wystarczy zastanowić się nad tym, jakie korzyści oferują konopie, a następnie dobrać odpowiednie produkty i uczynić spożywanie konopi stałą częścią naszego stylu życia.

1 KOMENTARZ

  1. Czekolada konopna ma ciekawy smak, aczkolwiek nie wszystkim będzie pasować, jednak mocno się różni od normalnej czekolady ze sklepu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here