Flawonoidy w konopiach

Flawonoidy to jeden z najważniejszych (obok terpenów) składników konopi, gdyż ma on niebagatelny wpływ na ich właściwości. Nadal jednak wiedza na ich temat nie jest zbyt rozpowszechniona. Wiele kwestii podlega także dalszym badaniom. Niemniej jednak wskazano już kilka istotnych faktów dotyczących tych związków.

Gdzie można znaleźć flawonoidy?

Po pierwsze: nie są to związku właściwe wyłącznie konopiom. To związki organiczne nadzwyczaj licznie spotykane w przyrodzie. Naukowcy wyróżniają około ośmiu tysięcy ich rodzajów. Na co dzień mamy z nimi do czynienia w roślinach strączkowych czy cytrusach lub burakach. Większość flawonoidów otrzymała swoją nazwę od rośli, w których występują. W przypadku konopi są to kannaflawiny. Istnieją również flawonoidy syntetyczne.

Występowanie flawonoidów w konopiach

Najczęściej w konopiach znajdziemy: apigeninę, beta-sitosterol i kwercetynę. Jednakże, jak zostało wspomniane powyżej, konopie posiadają także „własne” flawonoidy: kannaflawiny. Ze względu na ich szerokie możliwości, stale prowadzone są badania nad ich właściwościami. Część z nich jest na przykład w stanie działać spowalniająco lub nawet powstrzymywać niektóre stany zapalne, przy jednoczesnym wskazaniu, że są one silniejsze niż aspiryna. Flawonoidy mogą również współgrać z THC, zastępując CBD, co pozwala na zmniejszenie psychoaktywnego wpływu tego środka na ludzki organizm.

Flawonoidy a synergia

Konopie to temat niezwykle palących dyskusji, zarówno w świecie nauki, jak i problemów społecznych. Jednym z najczęściej poruszanych elementów tej kwestii, jest tzw. efekt synergii. Odnosi się on do całościowego ujęcia działania danej rośliny, ze wszystkimi wchodzącymi w jej skład elementami (w przeciwieństwie do produktów izolowanych, czy będących przetworami z konopi). Mówiąc o efekcie synergii, należy zatem zawsze pamiętać o flawonoidach i posiadanych przez nie właściwościach.

Właściwości i zastosowanie flawonoidów

Ze względu na mnogość rodzajów flawonoidów, nie sposób wymienić i opisać wszystkich ich możliwości. Jednakże należy podkreślić, że poszczególne właściwości są zależne od rodzaju flawonoidu, do którego się odnosimy. Miłorząb japoński, za pośrednictwem flawonoidów, wpływa na szczelność naczyń krwionośnych, a niezwykle popularny skrzyp polny działa rozkurczowo i moczopędnie. Flawonoidy licznie występują również w winoroślach, stąd zbawienne właściwości wina spożywanego w odpowiednich ilościach. Dzięki flawonoidom możemy także wpłynąć na walkę ze stanami zapalnymi czy grzybami. W innych roślinach znajdziemy także właściwości uodparniające, wzmożenie przyswajalności witamin lub funkcję wspomagającą przyswajalność kwasu askorbinowego.

Natomiast ogólnie rzecz ujmując, należy wskazać, że flawonoidy są:

– naturalnymi środkami owadobójczymi i grzybobójczymi;

– przeciwutleniaczami;

– barwnikami.

To tylko wybrane przykłady, jednak w znaczący sposób unaoczniają one nie tylko wielorakość możliwości flawonoidów, lecz również ich zbieżność z medycyną naturalną oraz tradycyjnymi kuracjami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here