Mąka konopna i korzyści z jej spożywania

mąka konopna

Zanim otworzymy worek mąki konopnej i sprawdzimy, jakie korzyści drzemią w jego wnętrzu, należy zaznaczyć, że ​​gotowanie z mąką konopną nie jest jednoznaczne z przyrządzaniem potraw przy użyciu marihuany. Przykładowo, spożywanie chleba z mąki konopnej nie przyniesie nam żadnych efektów psychoaktywnych. Za to może otworzyć przed nami całkiem nowy świat zdrowotnych korzyści, o których wcześniej nie mieliśmy pojęcia. W tym artykule przyjrzymy się bliżej, jakie korzyści zdrowotne może ofiarować nam mąka z nasion konopi, a także porównamy jej możliwości w stosunku do innych popularnych składników do pieczenia.

Co to jest mąka konopna?

Mąka konopna sprzedawana jest również jako mąka z nasion konopi. Nie należy jej mylić z tradycyjną marihuaną, ponieważ, w rzeczywistości, mąka konopna jest rewelacyjnym składnikiem do pieczenia różnych przysmaków. Ponadto, oferuje też znacznie więcej korzyści zdrowotnych niż zwykła mąka biała. Warto zaznaczyć, że mąka konopna nie rośnie podczas pieczenia. Dlatego, jeśli decydujemy się na wypieki wymagające rosnącego ciasta, powinniśmy wymieszać mąkę konopną z takim gatunkiem mąki, która zwiększy jego objętość.

Czy mąka konopna wykazuje właściwości odurzające?

Nie należy mylić mąki konopnej z tradycyjnymi konopiami. Mąka ta wytwarzana jest z innych części rośliny i pozyskiwana w zupełnie inny sposób. Nie wykazuje żadnych właściwości psychoaktywnych, ponieważ nie zawiera THC – aktywny związek w marihuanie, który wywołuje stan odurzenia.

Jak powstaje mąka konopna?

Mąka konopna wytwarzana jest z odtłuszczonych nasion konopi przemysłowych. Wszystkie nasiona muszą być wcześniej przetworzone, aby upewnić się, że są najwyższej jakości i nie zostały narażone na działanie szkodliwych substancji chemicznych lub pestycydów. Następnie nasiona są drobno mielone, do momentu aż będzie można je przesiać przez sito. Proces ten pozwala na uzyskanie 100-procentowej mąki konopnej.

Mąka konopna i jej korzyści zdrowotne

Powinniśmy sprawdzać każdy nowy produkt na rynku, jeśli jest on w stanie zaprowadzić korzystne zmiany w naszej diecie. Chyba nikt z nas nie ma ochoty na spożywanie żywności, która w żaden sposób nie przyczynia się do poprawy lub utrzymania zdrowia naszego organizmu. Jednym z produktów, który jest w stanie zapewnić nam znakomite korzyści zdrowotne, jest właśnie mąka konopna. Na korzyści zdrowotne, jakie oferują rodzaje żywności przygotowane na bazie mąki konopnej, składają się m.in.:

Wysoka zawartość białka

Mąka z nasion konopi jest doskonałym źródłem białka. Jeśli spożywamy dietę wegetariańską lub wegańską, jednym z głównych celów będzie wprowadzenie do naszych diety odpowiedniej ilości białka. Wegetarianie i weganie uzyskują to białko przez dzienne przyjmowanie suplementów. Mąka z nasion konopi wykazuje 33% zawartości białka i stanowi fantastyczną alternatywę dla wegańskiego proszku białkowego. Na każde dwie łyżki mąki konopnej, otrzymujemy 5 gramów lekkostrawnego białka.

Produkt bezglutenowy

Znalezienie mąki, która jest wolna od glutenu, pszenicy i ziaren, nie jest zbyt łatwym zadaniem. Świetnym rozwiązaniem jest tutaj mąka konopna, która jest całkowicie pozbawiona wszystkich z tych trzech składników. To, że nasiona konopi nie zawierają glutenu, jest szczególnie dobrą nowiną dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu. Mąka konopna jest również dobrym wyborem dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy.

Warto zaznaczyć, że tylko czysta mąka konopna jest bezglutenowa. Jeśli nasiona konopi uprawiane są blisko innych roślin, może wówczas dojść do zanieczyszczenia zawartości tych nasion. Podobny problem występuje, jeśli konopie zbierane są przy pomocy tego samego sprzętu, co uprawy innych roślin. Dlatego w celu uzyskania najwyższej jakości mąki konopnej, należy kupować ją wyłącznie od renomowanych producentów.

Bogata zawartość aminokwasów

Mąka z nasion konopi posiada bogatą zawartość niezbędnych aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Zawartość aminokwasów w mące konopnej obejmuje też kilka rodzajów aminokwasów, których organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować na własną rękę. Dlatego jedynym sposobem na uzyskanie tych aminokwasów, jest ich spożywanie.

Zawarte w mące konopnej kwasy tłuszczowe obejmują kwasy omega-3, omega-6 i GLA (kwas gamma linolenowy). Substancje te pomagają w ochronie mózgu i serca, jak również w łagodzeniu stanów zapalnych. Stany zapalne to bardzo częsty skutek uboczny przy wielu różnych dolegliwościach. Wiemy już, że mąka konopna jest w stanie pomóc przy ich leczeniu, ale konieczne są też dalsze badania w celu uzyskania dokładniejszych informacji.

Dobre źródło witamin i minerałów

Zarówno nasiona konopi, jak i mąka z nasion konopi, obfitują w różnego rodzaju witaminy i minerały. Jest to wspaniała wiadomość, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w przetworzonej mące białej zawartość tych składników jest zazwyczaj zerowa.

Dzieje się tak, ponieważ biała mąka jest mocno przetwarzana. Proces ten usuwa z produktu całą zawartość magnezu, 80% żelaza i prawie całą zawartość witaminy E.

Mąka konopna jest zupełnie inna, a jej produkcja nie wymaga intensywnego procesu przetwarzania. Oznacza to, że mąka zachowuje witaminy i minerały, tym samym zachowując wszystkie swoje wartości odżywcze. Zawartość mąki konopnej obejmuje magnez, wapń, sód, potas, żelazo, cynk, tiaminę, a także wiele innych korzystnych witamin i minerałów.

Inne zalety odżywcze

Mąka konopna jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest niezbędny, ponieważ zapewnia optymalne funkcjonowanie układu trawiennego. W wielu przypadkach mąka konopna oferuje też dłuższe uczucie sytości, ułatwiając w ten sposób utratę niechcianych kilogramów.

Jak wypada mąka konopna na tle innych rodzajów mąki?

Teraz gdy już wiemy, jakie korzyści zdrowotne skrywa w sobie mąka konopna, powinniśmy sobie zadać pytanie: „Dlaczego mąka konopna stanowi lepszy wybór niż inne gatunki mąki?” Postanowiliśmy porównać mąkę konopną z innymi rodzajami mąki, abyście mogli sami zdecydować, która z nich będzie dla Was najodpowiedniejsza.

Mąka konopna a mąka pszenna

Uniwersalna mąka pszenna jest praktycznie bezużyteczna pod kątem promowania zdrowia i dostarczania istotnych składników odżywczych. Proces przetwarzania, na który jest wystawiana, obfituje w intensywne etapy mielenia i rafinacji, co powoduje całkowitą anihilację zawartych w niej składników odżywczych.

Co więcej, mąka pszenna jest pełna glutenu, co może być dość problematyczne zarówno dla osób wykazujących brak tolerancji na gluten, jak i dla pacjentów z celiakią. Należy tutaj również zaznaczyć, że gluten może powodować takie problemy, jak niedokrwistość, wzdęcia i ogólne poczucie zmęczenia.

Mąka konopna a mąka owsiana

Dokonując wyboru między mąką z konopi a mąką owsianą, posiadamy już w naszych rękach dwa produkty, które mogą zapewnić korzyści dla naszego zdrowia. Fakt — mąka owsiana jest fenomenalna. Jednak nie jest w stanie zaoferować tylu korzyści zdrowotnych, co opakowanie mąki konopnej, która jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze.

Mąka owsiana jest również bezglutenowa, co sprawia, że ​​jest znacznie lepszym rozwiązaniem niż uniwersalna mąka pszenna. Należy pamiętać, że zanieczyszczenie glutenu może być bardziej powszechne w mące owsianej, ponieważ uprawy, z których powstaje, bardzo często znajdują się na tym samym obszarze, co uprawy pszenicy, jęczmienia i żyta.

Mąka konopna a mąka z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy jest dość nietypowa, ponieważ możemy ją łatwo przyrządzić w naszej kuchni — wystarczy zmielić suszoną ciecierzycę. Mąka ta jest bezglutenowa i przeciwzapalna, a do tego wykazuje wysoką zawartość błonnika i białka. Jednak pomimo tylu korzyści, podobnie jak mąka owsiana, nie jest w stanie dotrzymać kroku mące konopnej. A to dlatego, że mąka z ciecierzycy nie oferuje tak wysokiej zawartości aminokwasów, jak mąka konopna.

Jak wykorzystać mąkę konopną w pieczeniu

Istnieją dziesiątki różnych produktów konopnych, które można zakupić online. Należą do nich m.in. mleko konopne, olej konopny, ciasto konopne, białko konopne i mąka konopna do pieczenia. Warto też wiedzieć, że ani mąka konopna, ani mleko konopne, których użyjemy w pieczeniu, nie zafundują nam nawet najmniejszego stanu odurzenia.

Łączenie mąki konopnej z innymi gatunkami mąki

Jeśli używamy do pieczenia mąki z nasion konopi, nasze ciasto nie będzie rosnąć. Dlatego niektóre z przepisów będą wymagać od nas zmieszania mąki konopnej z innymi gatunkami mąki, aby nasze ciasto mogło zwiększyć swoją objętość. Dobrym pomysłem jest również zakup białka konopnego, które możemy dodać do przepisu, jeśli nie mamy ochoty na eksperymentowanie z nowym rodzajem mąki.

Pyszne przepisy z mąką konopną

Dla łatwiejszego rozpoczęcia konopnej przygody w świecie przepysznych wypieków, przygotowaliśmy dwa różne pomysły, jak można wykorzystać produkty konopne podczas naszej zabawy w piekarza. Wystarczy przygotować trochę mąki konopnej i proszku z białka konopnego.

Chleb bezglutenowy z mąką konopną

Pieczenie chleba na mące z nasion konopi jest jednym z najłatwiejszych wypieków (oczywiście zakładając, że już wcześniej mieliśmy do czynienia z pieczeniem chleba). Wszystko, co musimy zrobić, to zastąpić mąkę uniwersalną mąką konopną. Najlepszy będzie przepis na chleb, który wykorzystuje jedynie ciepłą wodę, suszone drożdże, sól i mąkę. Na początek podstawowe przepisy na chleb są zawsze najlepszym wyborem i mogą stanowić świetny wstęp do późniejszego eksperymentowania z bardziej skomplikowanymi recepturami.

Babeczki z białkiem konopnym

Nadszedł czas, aby przyrządzić jedne z najsmaczniejszych wypieków, jakimi są wyśmienite babeczki bezglutenowe. Podczas przyrządzania konopnych babeczek bezglutenowych, wystarczy dodać do przepisu sproszkowane białko konopne. Tym sposobem otrzymamy wszystkie korzyści zdrowotne, jakie płyną ze spożywania nasion konopi.

Jeśli mamy ochotę na stworzenie bezglutenowych babeczek na bazie konopi, powinniśmy znaleźć przepis pozwalający na zastąpienie mąki zwykłej mąką konopną i innymi składnikami. A to dlatego, że będziemy potrzebować dodatkowego składnika, aby nasze ciasto mogło urosnąć do odpowiednich rozmiarów.

Gotowanie z konopiami

Wiemy już, że spożywanie mąki konopnej wywiera pozytywny wpływ na nasz organizm, dzięki czemu gotowanie z użyciem tej mąki jest nie tylko smaczne, ale i korzystne dla zdrowia. Nawet jeśli nie lubimy gotować czy piec, to zawsze możemy użyć trochę proszku z białka konopnego i przyrządzić smaczny koktajl mleczny.

5 KOMENTARZE

  1. Gdzie można kupić mąkę konopną, jest dostępna w supermarketach, czy trzeba szukać w sklepach ze zdrową żywnością?

    • Przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością choć nie w każdym spotkasz, a w hipermarketach nawet nie ma co liczyć. Najszybciej kupisz przez internet

  2. Przede wszystkim mąka konopna nie jest dla każdego i trzeba do niej się przyzwyczaić, tak samo w kuchni jak i do smaku, ale na prawdę warto. Na początku polecam raczej korzystać z przepisów po mąkę konopną, a nie stosować jako zamiennik mąki pszennej, bo możemy tylko poczuć się sfrustrowani 🙂
    Choć cena trochę odstrasza, to warto korzyści zdrowotne to rekompensują, ja stosuję już od roku i odczuwam różnicę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here