Piekarz z Brukseli, Charly Lowy jest pierwszą osobą, która wprowadziła chleb z konopi indyjskich na komercyjny rynek europejski.
Obecnie konopie przeżywają swój renesans nie tylko w dziedzinie zdrowia, ale i odnowy biologicznej. Z kolei Lowy twierdzi, że jego chleb jest zupełnie czymś nowym. W swojej przemowie dla Żydowskiej Agencji Telegraficznej oświadczył, że chleb konopny jest przeznaczony głównie dla osób, które uwielbiają chleb i jego różne rodzaje.
Na rynku znajduje się wiele produktów z konopi, a chleb z konopi powstał już wcześniej w Holandii, gdzie przyrządzali go lokalni piekarze. Aczkolwiek, Lowry jest rzekomo pierwszą osobą, która postanowiła produkować go na skalę masową.
W Belgii istnieje luka prawna, która pozwala sprzedawać konopie, jeżeli zawierają mniej niż 0,2% THC. Natomiast zawartość THC w chlebie Lowy’ego jest zdecydowanie zbyt niska, aby mogła odurzyć osoby, które go spożywają.
Niestety nie powstrzymało to belgijskiej Federalnej Agencji Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego przed przeprowadzeniem kontroli w jego sklepie. Przedstawiciele agencji twierdzili, że brakowało odpowiednich dokumentów, które ukazywałyby, że produkt nie jest odurzający. Na szczęście od czasu legalizacji nie stanowi to już żadnego problemu.